Възможностите на HELP e-Desks, насочени към адвокати, работещи с бежанци и мигранти

Уважаеми колеги,

Както вече Ви информирахме, от 01.03.2022 г. програма HELP на Съвета на Европа разработи специални виртуални електронни бюра (HELP e-desks), управлявани от обучители на програмата HELP и други правни експерти, с цел да се осигури подкрепа на адвокати и други лица, оказващи съдействие на бежанци и мигранти (в т.ч. и деца-мигранти) в контекста на събитията в Украйна. Създадени са национални HELP e-Desk за няколко държави членки на ЕС, включително и за България и българските адвокати, което е голямо преимущество.

Новосъздаденият курс HELP e-Desk е наличен на следния линк: https://help.elearning.ext.coe.int/course/view.php?id=5427. Всеки може сам да се добави като участник (self-enrolment).

Тези от Вас, които все още не са се регистрирали в платформата на HELP, могат да го направят, като следват следните стъпки:

– отидете на следния линк и попълнете формата за регистрация (отнема около 2 минути): http://help.elearning.ext.coe.int/login/signup.php

– след като попълните данните, на мейла, който сте посочили при регистрацията, ще получите линк за активация;

– влезте в мейла си и кликнете върху линка, за да активирате Вашия акаунт в платфoрмата на HELP.

 

Националните HELP e-Desk съдържат:

–       полезни връзки и практически съвети в помощ на юристи, занимаващи се с бежанци и разселени лица;

–       правни ресурси, национална правна рамка и контекст; новостите, свързани с процедурите и практиките по Директивата на ЕС за временна закрила (за държавите-членки на ЕС) и процедурите за убежище;

–       онлайн самостоятелно обучение, базирано на HELP курсове, свързани с този контекст (Убежище и човешки права; Деца бежанци и мигранти; Вътрешно разселване; Борба с трафика на хора), въз основа на които можете да се възползвате от електронно генерирани Свидетелства за завършване при успешно приключване на курса;

–       HELP e-Desk има и форум за обмен, в който можете да поставяте теми за дискусия и да задавате въпроси свързани с казуси, по които работите.

Изключително предимство е, че участниците в курса могат да генерират сами свидетелство за завършване (Statement of Accomplishment), издадено от Съвета на Европа, след като преминат през материалите, качени в платформата.

При допълнителни въпроси, моля да пишете на мейла на ЦОА: coa@abv.bg.

 

Моля да разпространите настоящото съобщение до членовете на Вашата адвокатска колегия.

 

С пожелание за светли Великденски празници,

Томислав Тошков

HELP Info Point за България

 

Поздрави и успешен ден,

Томислав Тошков

Главен секретар на ЦОА „Кръстю Цончев“

–––––––––––––––––––

Best Regards,

Tomislav Toshkov

Secretary General of the Attorneys’ Training Center